04 1234 9660

Roseville Residence

Project Description

This house is one to be proud of! We love it, and so do the clients.

The brief for this home was to create an oasis from the city in which the clients worked, a place to rest, play, and feel at one with their surrounds.

In its original state, it was underutilised, with a 60 year old house already on the site, having undergone previous poorly designed additions, and with limited solar access. Furthermore, the existing house provided no connection to the rear landscaping, although unkempt and overgrown.

What evolved was a two storey residence opening up to the site with large windows that took in the width and breadth of the bushland views. The windows opened up onto a veranda that wrapped around the rear of the house and provided a tie to the Blackbutt tree tops.  Light is drawn into the residence with skillion roofs and clerestory windows all facing north and taking advantage of the sites aspect.

Three tiers of external terracing step down the steep site.  This allowed for a better connection between the dwelling and the rear yard development, enabled a visitor to view the rear ecologically sensitive area from many angles, and for the clients to passively engage with their environs.

What resulted was a connection to the outside, open sun filled rooms, private internal spaces, trees that you could almost touch, and a garden that allowed for multiple use and enjoyment for the owners. The design ended, only for the journey to begin.